tio frågor om mat.

pannkisar

lovisa utmanade mig att svara på tio frågor om mat i somras, och vem säger att det är för sent att besvara dessa frågor nu i juletider? inte jag i alla fall!

 
oktober

tre ord som beskriver mig i köket:

påhittig - jag kan trixa ihop goda maträtter av det lilla som finns kvar i skafferiet.

stökig - när jag lagat mat är det fläckar och redskap precis överallt.

ensam - när det gäller att laga mat samarbetar jag helst inte. jag tycker att det är så skönt att vara själv i matlagningen, röra om i grytorna och bara tänka på hur jag ska smaksätta min lilla linsgryta perfekt i tystnad. det är så himla avslappnande.

 
september

vad jag helst äter till frukost:

det varierar ständigt men just nu äter jag helst havregrynsgröt med äpple, banan, jordnötssmör och mandelmjölk. eller mannagrynsgröt gjord på sojamjölk med kanel och socker. om en får lyxa till det så tackar jag aldrig nej till amerikanska pannkakor med en massa lönnsirap, nybakta scones eller en jäkligt bloggig smoothiebowl.

 
september

tre köksredskap jag inte klarar mig utan:

1. en rejäl kastrull. vi lagar storkok av diverse linsgrytor och rotfruktssoppor hela tiden.

2. en vass kniv. obviously.

3. matberedare för smoothies, hummus och andra röror.

 

två köksredskap jag skulle vilja ha:

1. en smoothie-blender som kan mixa fryst banan så lätt som om det vore vatten. finns en som ska vara så bra som just det men denna super-makapär kostar mer än vad jag får i csn på två månader så jag kan ju fortsätta drömma. : )

2. en gigantisk pastrull att koka palt i. palt! omg vad jag saknar palt.

 

det konstigaste en kan hitta i mitt kök:

min hyresvärds samling av urdiskade glasburkar med lock kanske?

 
oktober

fyra råvaror som är ett måste på min pizza:

en jäkligt god tomatsås som fått puttra i tusen år. bra ost, gärna vegansk. soltorkad tomat! oregano.

 

favoritdessert:

citron- och marängpaj. kombinationen av krämlig, syrlig lemoncurd med söt maräng är heaven.

 
september

något jag skulle kunna äta varje dag:

vitlöksbröd. ÄLSKAR. alla tråkiga soppor blir världens godaste så länge en har vitlöksbröd till.

 

det lagar jag helst nu för tiden:

jag har blivit trött på linsgrytor med rotfrukter efter att ha ätit det var och varannan dag i höst. nu är jag mest sugen på risotto, och efter att ha lagat det för första gången i helgen känner jag att jag gärna gör det varenda dag nu för tiden.

 

något jag tycker om men inte lagar så ofta:

lasagne! mmm, det måste jag bestämt göra snart.

 
september

ha det fint!