om mina växter: elefantöra, avokadokärnor och ekollon.

oktober

idag ligger jag hemma med världens huvudvärk och känner mig som ett stackars knytt. det enda jag orkar skriva om idag är mina växter, så då tittar vi på det tänker jag. det är ju så fint att följa utvecklingen av mina ekollon, avokadokärnor och bebisarna från mitt elefantöra.

 
oktober

vi börjar här, i fönstret i vardagsrummet.

 
oktober

gullranka

min gamla gullranka har klarat två flyttar nu. en på 100 mil från luleå till stockholm, och en på några kilometer från årsta till bagis. under den sista flytten bröts en av de längsta grenarna av, men jag tog till vara på den, klippte av den och satte två sticklingar i vatten. nu har jag planterat dem och de verkar må bra - den som står i köket har redan vuxit en del.

 
oktober

elefantöra

elefantörat har också klarat två flyttar - heja. och den verkar, precis som jag, trivas extremt bra i denna lägenhet för nu har den fått sju små bebisar som växer så det knakar. jag är så stolt och går och tittar till dom varje dag och visar alla som är på besök.

det var någon som undrade vad elefantöra heter på riktigt - pilea peperomioides.

 
oktober

när liv hälsade på första gången fick jag en elefantöra-stickling av henne som jag nu har planterat bredvid en stickling från min peperomia.

 
oktober

avokado

mina avokadokärnor har fått stå med rötterna i vatten länge nu, men förra veckan kommenterade en snäll bloggläsare att det nu är dags att sätta dom i jord. sagt och gjort! de fick bo i samma kruka. dels på grund av platsbrist, och dels på grund av att någon i facebookgruppen växtgäris* sa att de då kan befrukta varandra och ge AVOKADOFRUKT.

* världens bästa grupp för kvinnor och ickebinära som gillar växter. gå med i den. alla är så snälla, peppiga och hjälpsamma. <3

 
oktober

ekollon

detta ekollon hittade jag på marken under en av de stora ekarna i skogarna här utanför bagis. jag satte detta och nio till ekollon i en skål med vatten men detta var det enda som började gro. det står dock kvar i vatten än och rötterna utvecklas från dag till dag. jag följer dess utveckling med stor spänning!!

 
oktober

och lite nya, och gamla, växter

i köket har två nya växter fått flytta in: två stycken paraplyaralior / scheffleror. jag tycker att de är så rackarns fina!

oktober

och en liten basilikaplanta lever fortfarande fastän jag tar mer blad från den än vad den hinner växa. men basilika är ju så gott!

så ser det ut på växtfronten hemma hos oss - åtminstone för alla småväxter.
jag har ju en hel del växter till som ni kanske också vill se?

puss!