om fem böcker jag läst i år.

oktober

när jag var yngre läste jag otroligt mycket. på högstadiet kunde jag läsa sju böcker i veckan, på gymnasiet slukade jag flera i månaden, men de senaste åren har jag läst betydligt mindre - och det känns verkligen som en förlust. jag vet att jag, när jag väl kommit in i läsningen, verkligen inser hur mycket jag behöver det och därför bestämde jag mig för att läsa tjugo böcker i år. för att komma in i det igen. nu är jag uppe i sjutton lästa böcker i år, förhoppningsvis kommer jag upp i tjugo innan årsskiftet, och tanken är att jag ska blogga om alla. vi börjar med dessa fem!

 
oktober

lollo av linna johansson.

lollo och hennes bästa vän lidija är i tjugonånting-årsåldern och spenderar dagarna med att hänga vid vinterviken, dricka öl, bara driva runt. de vägrar bli vuxna, vägrar att skaffa något dött jobb, vägrar allt. sedan träffar de mimmi och dras in i en ny värld.

när jag och chrissy pratade om lollo var vi båda överrens om att den har potential till så mycket, att den bygger upp till något som hade kunnat bli så jäkla bra, men för att sedan bara stanna upp. och det känns väldigt synd. jag tycker dock att den är klart läsvärd. något är så jäkla uppfriskande med huvudkaraktärer som en stör sig på, och jag störde mig så mycket på både lollo och lidija, trots att jag tyckte om dem. trots att jag kunde känna mycket för dem. jag kunde också känna igen mig från den tid då jag själv var arbetslös efter gymnasiet, och uppskattar att läsa om personer som väljer att driva runt, att inte bry sig, i en värld där det känns som att allt handlar om att lyckas.

 
oktober

allt jag inte minns av jonas hassen khemiri.

detta är den första roman jag läser av ovan nämnda författare och jag förstår inte varför jag har väntat så länge med det. han skriver nämligen helt otroligt. jag behövde knappt vända blad från första sidan innan jag dragits in. totalt. detta är lätt en av mina största läsupplevelser i år. läs den.

 
oktober

i varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av tom malmqvist.

detta är en självbiografisk roman som handlar om tom och karin som snart ska få sitt första barn, när karin plötsligt blir akut sjuk. och vad ont det gör, när jag läser om tom som springer i sjukhuskulvertarna på sös. mellan sin dotter som precis tagits ut med kejsarsnitt, och mellan karin som ligger på intensivvården. hans sätt att skildra frustrationen och skräcken och uppgivenheten just då träffar mig totalt. men tyvärr hade jag lite svårt att fastna, att komma in i den. kanske hade jag bara svårt att ta in den just när jag läste den, kanske var mina förväntningar för höga. jag vet inte. men en sak är säker: tom skildrar bottenlös sorg så vackert. och det som var dåtid knyts ihop med det som är nutid, och hans nya, totalt förändrade liv, på ett så fint, och framför allt ärligt sätt.

 
oktober

det handlar om dig av sandra beijer.

när jag läste det handlar om dig första gången kunde jag inte riktigt ge den en chans. nu, vid andra (om inte tredje) läsningen, tyckte jag så mycket om den. jag, som älskar att läsa romaner för unga vuxna, kan ofta störa mig på att det så ofta handlar om att bli ihop, att göra slut, att gå på fest, att bli ihop igen. när det gäller det handlar om dig älskar jag det. sandras sätt att skriva är ju fantastiskt. det är sedan gammalt. och jag ser fram emot att få läsa hennes nya bok.

 
oktober

allt det där jag sa till dig var sant av amanda svensson

jag tror att detta var tredje gången jag läste denna, och fastän jag finner den fulländad så växer den för mig mer och mer för varje gång. allt, handlingen, karaktärerna, språket är fantastiskt. så fantastiskt att jag inte tänker skriva någonting om handlingen utan bara skriva: läs den. även om du gjort det förut. vi behöver mer läsning om destruktiva förhållanden och starka vänskapsrelationer.


har du läst någon bra bok på sistone? tipsa mig gärna!